Comments on the Linksys WAP11 AccessPoint from the AccessPointReviews page.


Please note that the 100mW hack for the LinksysWap11 is bad bad bad. CaseyHalverson has posted some notes on why [http://www.maokhian.com/wireless/wap11.html it's bad]. -- AdamShand

Also Ivan Korshun reports that it is possible to get signal strength from the Wap11's via SNMP if you are running firmware 1.4h3 (or later i presume). Details below ... -- AdamShand

If firmware 1.4h3 you can use OID: 1.3.6.1.4.1.410.1.2.7.1.0

wirelessKnownAPsNum OBJECT-TYPE

}}}

For measure signal strength on a WAP11 in mode AP_client, using SNMPInquisitor.jar. In firmware 1.4h3 I have detected the following OIDs:

1.1.1.1.0 1.1.1.2.0 1.1.1.3.0 1.1.1.4.0 1.1.1.5.0 1.1.1.6.0 1.1.2.1.0 1.1.2.2.0 1.1.2.3.0 1.1.2.4.0 1.1.2.5.0 1.1.2.6.0 1.1.3.1.0 1.1.4.1.0 1.1.4.2.0 1.1.7.1.0 1.1.7.2.0 1.1.8.1.0 1.1.8.2.0 1.1.8.8.0 1.1.8.9.0 1.1.9.1.0 1.1.9.2.0 1.1.9.3.0 1.2.1.1.0 1.2.1.2.0 1.2.1.3.0 1.2.1.4.0 1.2.1.5.0 1.2.1.6.0 1.2.1.7.0 1.2.1.8.0 1.2.1.9.0 1.2.1.10.0 1.2.1.11.0 !!! (SSID ENABLE_1 \ DISABLE_2 ) 1.2.1.12.0 !!! New, unknow 1.2.2.1.0 1.2.2.2.0 1.2.2.3.0 1.2.2.4.0 1.2.2.5.0 1.2.2.6.0 1.2.3.1.0 1.2.5.1.0 1.2.5.2.0 1.2.6.1.0 1.2.6.2.0 1.2.7.1.0 1.3.1.0.0 !!! unknow 1.2.2.2.2 !!! unknow 1.1.3.6.1 !!! unknow 1.1.0.9.0 !!! unknow}}}

Details OIDs the description in the file AT76C510.mib 30348 02.08.01 15:57 from new utilities WAP11.


A example MRTG setup for the Wap11 for more info see this [http://lists.bawug.org/pipermail/wireless/2002-February/005068.html thread].


I just bought a linksys wap11 ver 2.2 to replace my SMC AP I returned I think I will be returning it. It is not configured through SNMP, it uses HTTP, well this is good, cause I can just use netscape instead of finding a windows box to configure it. It supports up to 256 bit encryption. Too bad none of my pc cards support that. Anyway out of the box, it sets up easy. My big problem was the loss of signal compared to the SMC. The SMC has much further distance. My other problem is that my SMC pc card would not connect under WinXP, I ended up installing the linksys wpc11 driver, they are both prism2 chipset, while this worked fine it is by far the biggest drawback I found. I have a call into linksys to see if they can tell me why this is happening. I can't believe that the wap11 2.2 is vendor specific. I went to the linksys website and they had not one page covering the wap11 ver. 2.2. WTF way to sell a product, you don't even list at your website. The one bonus and the reason I purchased it was the removable antenna. Another problem I saw is the signal going up and down, at long distance it would lose link and get it back lose link and get it back, the link would be between 15 and 0. Lots of DUP! packets on pings also. I noticed a big improvment in signal by switching from diversity antenna to single antenna, right or left didn't seem to matter.

Oh yeah, and the box says "Free Technical Support--24 Hours a Day, 7 Days a Week, Toll-Free US Calls" LIES, LIES I TELL YOU. I thought cool I will call and see if they have a clue? Nowhere I repeat Nowhere did it have a phone number listed for the US, if I were in Japan I could call. I went to the website to get the US phone number, its 7-5 M-F. WTF LIES I SAY

wwjd

I ran into a similar situation. I got a WAP11 v2.2 for my birthday and (silly me) spent an hour or two trying to figure out how to flash the firmware, to no avail. I hit the website to digup the tech support number (did a search on google) and got through after a minute or two on Friday Night (6pm) from Alaska (10pm EST). They told me that there's no firmware upgrade. And as the box says 2002 all over it, I assume its just a new product. I'm using it with no problems with a D-Link 650.

jchandler jared@uaa.alaska.edu


Note that the ver2.2 WAP11 is completely different inside from the "old" WAP11. None of the flashing firmware, SNMP, other hacks from the old unit work with the new one. According to the documentation, the ver2.2 unit _will_ interoperate with the old design in the various bridging modes. The ver2.2 WAP11 comes in a blue and green cardboard box and is easy to identify if you have one in front of you. It claims 100mW RF output, which makes it hard to understand how range could be lower than any of the other low cost APs. Perhaps there are some bugs still to be worked out in this new design. I heard a rumor that it is based on euitcom technology (old WAP11 was Atmel). When I get a chance I will cut one open and take a look.

david_spam@boreham.org


I just bought two WAP11s (ver2.2) specifically for bridging... Tried to hook them up with no luck! Called tech support (it really is 24x7, I called at 12:30AM pacific time) and they said that the bridging is broke in this version (1.009). He said that a fix should be out in a few days. Today is 5/10/2002

I've heard so many good things about the WAP11 and I only paid $128/each from Newegg.com. I was bummed.

paul@vandyke.sytes.net

Subject: Re: Linksys WAP11 Ver. 2.2 power increase Newsgroups: alt.internet.wireless Date: 2002-04-29 19:28:28 PST

Noted someone had trouble getting the WAP11 to work in infrastructure mode. I had this problem and fought with it for a couple of hours.

When you change the settings, especially to settings other than Access Point you have to reset the device to get the settings to take full effect.

E.G. Change setting in web browser. Hit Apply Click on the return button then reset the device using the button on the back.

Also, this made no sense to me, but when linking to WAP11's in bridge mode you have to enter the MAC address of the device you are bridging to (point to point mode). OK that made sense, but you have to enter the MAC of the LAN side of the access point, not the wireless side.

Maybe someone else thinks thats intuitive, but from my point of view you are linking the wireless MAC's not the LAN.}}}


I have the 2.2 version of the WAP-11. I was able to set it up in Access Point Client mode by entering the LAN MAC address of my DLink DWL-1000AP Access Point. A note on the setup page for the WAP-11 claims that it will only talk to another WAP-11 in this mode but this turns out to not be true. I tried repeatedly to upload the 1.01c firmware upgrade - I finally tried using a tftp client with a trace mode and saw that it accepted packets up to about 1920 bytes and then just hung. I reset the WAP-11 to factory settings and then was able to upload the upgrade 1st time no problem using the cgi script in its web-based setup. After that I set all of the settings for client mode, antenna, etc. back to where I had them before the reset and all works OK now. I think it's a shame they lost the SNMP-based setup code, I like monitoring my network stuff in other locations via SNMP and MRTG. -- Morris Maynard (morris@maynidea.com)


The measured output of WAP11 2.2 is 32mw, NOT 100mw I've best results with this box after flashing it with DWL-900AP+ firmware


By the way, the v2.2 Wap11's have massive problems talking to Cisco cards (at least both the Cisco 340 cards we tried), huge packetloss and duplicate packets, connection is completly unusable. Works flawlessly so far with Orinoco and an SMC card. --ForrestEnglish


[CategoryDocumentation][CategoryHardware]